Arkiv

Arkiv


Här hittar du tidigare nyheter, händelser och information som kan vara användbara för dig som anhörig.2017-10-02--07

För hopp och kunskap - Anhörigveckan 2017

För första gången arrangerades 2017 Malmö Anhörigvecka, i samverkan mellan Malmö Anhörigförening MAF och Malmö kommun.Anhörigveckan är till för dig som vill veta mer om vad det innebär att vara anhörig och vilket stöd man kan få från kommunen eller från ideella föreningar/organisationer och andra verksamheter.


Hjälper du någon som har svårt att klara vardagen på egen hand? Det kan vara på grund av missbruk, psykisk ohälsa, långvarig sjukdom, funktionsnedsättning eller för att man är äldre. Du räknas då som anhörig. I år ville Malmös Anhörigförening, MAF, tillsammans med Malmö stad lyfta den nationella anhörigdagen under en hel vecka med roliga och intressanta aktiviteter runt om i Malmö 2 till 7 oktober.


Totalt handlade det under årets anhörigvecka om cirka 60 aktiviteter, bland annat hade föreningar öppna hus runt om i Malmö. Alla kunde prova på fysiska aktiviteter, ta del av kulturella inslag eller gå på filmvisning och mycket mer.

På Nationella Anhörigdagen 6 oktober uppmärksammades Anhörigas Riksförbund, AHR, med kaffedrickning och speciell kaka på mötesplatserna runt om i Malmö.

– Nästan alla blir anhörig någon gång i livet. Är man anhörig och kanske befinner sig i en svår situation så hoppas jag att man ska känna sig lite bekräftad. Jag hoppas att veckan ska bidra till ny kunskap och kanske lite hopp, säger Karin Skogmark anhörigkonsulent.


Många Malmöbor hjälper, stödjer eller lever nära någon som har svårt att klara vardagen på egen hand. Det kan vara en släkting eller god vän, ung eller gammal. Anhörigrollen kan vara mycket krävande och inträda utan förvarning. Många anhöriga saknar dessutom information om vilket stöd som finns. För att informera om detta har MAF med Eva Wiman i spetsen tagit initiativet till den första Anhörigveckan i Malmö.


– Rollen som Anhörig är frivillig, men riktigt så enkelt är det inte när någon drabbas av besvär. Jag som anhörig vill bli bemött på ett respektfullt sätt, bli lyssnad på och ses som en resurs och samarbetspartner.


En viktig roll MAF har är att synliggöra anhöriga och deras egna behov inom anhörigskapet och Anhörigveckan är ett steg att göra det, säger Eva Wiman från MAF.

2017-07-16

-Alla blir anhöriga någon gång i livet

Läs hela artikeln i Sydsvenskan


Vi lyssnar på dig, vi stödjer dig, vi hjälper dig när det brister i omsorgen!

Vi hjälper dig med konkreta råd utifrån hela familjens rättigheter!


Kommunen skall enligt socialtjänstlagen (SoL) 5 kapitlet 10 § erbjuda stöd till dig som anhörig.

Rollen som anhörig är frivillig så länge du själv önskar.